Er zijn zoveel aspecten die niet worden opgemerkt tijdens een hydrotherapie sessie maar die toch een hele grote impact hebben op jouw viervoeter! Mensen hebben vaak de opvatting dat het enkel gaat over zo veel mogelijk afstand zwemmen in het zwembad maar er is veel meer dan dat. Laten we eens bekijken hoe een hydrotherapie sessie is opgebouwd.
"Size does not matter"
Het gaat bij hydrotherapie niet om de grootte van het zwembad maar om de handelingen
die gebeuren rondom en met je viervoeter.
We beginnen de sessie met het passen van een Y-vormig harnas. Dit harnas dient enkel ter ondersteuning in het water en tegelijk kan je hond zijn voorste poten vrij bewegen tijdens het zwemmen. Een zwemvest of life jacket belemmerd de natuurlijke beweging en zal enkel bij medische rugklachten gebruikt worden. Jijzelf vind het ook niet fijn om constant met een zwemvest aan te zwemmen wetende dat je goed kan zwemmen. Dit geld dus ook voor je hond die liever vrij zou willen bewegen.
Tijdens een sessie is een hond zich van zijn bewegingen niet bewust en leeft meestal op automatische piloot. Daarom is het de taak van de hydrotherapeute om je hond zich bewust te maken van zijn bewegingen waardoor zijn lichaam meer in balans komt. Door proprioceptieve prikkels toe te voegen aan een bepaalde stand of beweging gaat je hond met de hydrotherapeute samenwerken en bewust revalideren.
Denk bijvoorbeeld aan de loopplank die naar het zwembad loopt die al deel uit maakt van de revalidatie door het proprioceptief plaatsen van de poten.
Het onnodig uitputten van je hond in het water, dan ben je aan het foute adres!
Naast de proprioceptieve verrijking buiten het zwembad gebeurd er ook van alles in het water. Het gecontroleerd bewegen in het water (zwemmen) is daar maar een klein deeltje van. Dit is natuurlijk belangrijk voor het opbouwen van de spieren rondom de gewrichten, maar het belangrijkste is de samenwerking met de hydrotherapeute zodat deze spieren zo optimaal mogelijk gebruikt worden. Het aanwijzen en leiden van je hond doorheen het water is daarvan een mooi voorbeeld.
Andere aspecten die bij een hydrotherapie sessie aan bod komen zijn:
-Therapeutische handelingen (TTouch, myofasiale massages,..)
-Medische controles (hartslag, ademhaling,..)
-Vele andere!
Heb je een vraag of wens je hierover graag wat meer informatie ? Stuur dan een mail of neem gerust contact op!
Comments