Een prothese kan ervoor zorgen dat het lichaam terug in balans komt te staan. De overige poten zullen hun druk terug verdelen en ook de rug zal worden ontlast. De vele voordelen van het behouden van een stomp vind je hieronder terug alsook de postoperatieve informatie. Het maken van deze belangrijke keuze kan het leven van je hond drastisch veranderen.
​
Verkortingen : De lengte en bewegelijkheid van spieren en pezen wordt behouden
Amputatieniveau : Onder het knie- en ellebooggewricht
WONDZORG
Na de ingreep is het belangrijk om een mooi genezen stomp te verkrijgen. Idealiter is de lengte van de overgebleven poot maximaal. Dit wil zeggen dat hoe langer de stomp hoe meer grip de prothese heeft. Als het polsgewricht of enkelgewricht kan behouden worden zal dit een nog betere pasvorm geven aan de prothese. Heeft jouw hond een hoger gelegen amputatie? Neem dan contact op zodat we kunnen bekijken wat er mogelijk is voor jouw hond! Na een 2 tal weken zal de wonde genezen zijn en kan er aan de revalidatie worden begonnen.
​
Wonden : Alle wonden zijn mooi genezen en de draadjes zijn er uit
SPIERBEHOUD
-
Hydrotherapie om de spieren te verstevigen, zwelling te verminderen en de pezen te verlengen
​
-
Fysiotherapie om evenwicht te verbeteren en spieren op te bouwen
​​
-
Thuisoefeningen om druk onderaan de stomp te normaliseren en balans te vinden
​
Revalidatie is 1 van de belangrijkste onderdelen tot het maken van een prothese. Door de ingreep zal er veel spiermassa verloren gaan waardoor de poot sneller in contractuurstand komt te staan. Als we tijdens deze fase een prothese zouden maken zal deze al snel niet meer juist passen. De spieren die verloren gaan komen nog gedeeltelijk terug na het juist gebruiken van de poot. Ook zit er nog veel vocht in de klieren dat door beweging zijn uitweg zal vinden.
​
Tijdens het intakegesprek kan je meer info verkrijgen over bepaalde oefeningen om de stomp optimaal te houden en de nazorg van de wonden/vocht. Deze krijg je gratis mee als opvolging van je prothese.
​
EVENWICHT
-
Het herstellen van het evenwicht over de andere poten
​
-
Voorkomen van rugproblemen/artrose
​
-
Vlottere voortbeweging door het herstellen van het natuurlijke wandelpatroon
​
-
Geen overbelasting van de andere poten en gewrichten
Na het verkrijgen van de prothese is oefenen een must! Rome is niet gebouwd op 1 dag en dat is bij gewenning van een prothese net hetzelfde.
​
Eerst zullen we werken aan de steunname De stomp kan onderaan nog gevoelig zijn dus is het belangrijk om deze aan druk te laten wennen.
​
Daaropvolgend beginnen we aan het wandelpatroon. Doordat de spieren die zorgen voor het naar voren zwaaien van de poot deels zijn verdwenen zal dit wat tijd kosten om deze terug op te bouwen. Het vragen van 'pootje' of het stappen op onregelmatige ondergronden kan hierbij helpen.
​
Bij het afleveren van de prothese krijg je oefeningen om mee aan de slag te gaan!
Staat de operatie gepland in de nabije toekomst ?
Neem dan gerust met ons contact op. In samenspraak met jouw dierenarts kunnen we de beste opties bekijken voor een op maat gemaakte prothese.
Voordat de amputatie is uitgevoerd wordt samen besproken welk type prothese geschikt is voor jouw hond. We geven daarbij ook uitleg over de revalidatie die van belang is voor het behoud van de spieren en om verkortingen tegen te gaan. We hebben een sterk en goed genezen poot nodig om een prothese voor te maken. Om te helpen revalideren tijdens de eerste weken na de operatie werken wij samen met fysiotherapeuten en revalidatie specialisten.
​
Bent uzelf dierenarts,hondenspecialist of therapeut en heeft u graag meer uitleg hieromtrent ? Kijk dan op onze pagina: Voor dierenartsen of Tarieven/Info
​